Om Step

Om Step

Step är en internationell dansfestival för barn och unga i Västsverige. Festivalen är en biennal och lanserades i mars 2020. Den andra upplagan av festivalen genomfördes i mars 2022 och festivalens tredje upplaga ägde rum i Västra Götaland och Halland den 6-9 mars 2024!

Till de tre upplagor som har genomförts har festivalens program tagits fram i samarbete med de nationella och internationella kuratorerna Fiona Ferguson – kreativ utvecklingschef för Edinburgh International Children’s Festival, Adjjima Na Patalung – festivalchef för BICT Fest i Bangkok, Gerhard Verfaillie – konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien och Peter Sunesson – tidigare producent för Salto! på Dansstationen i Malmö. Utöver detta arbetar Step med Step Extended som är en satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt för barn och unga i Västsverige. I festivalen ingår även ett branschprogram som vänder sig till utövare, organisationer och aktörer som arbetar med eller för dans för barn och unga.

Step har presenterat föreställningar av Aaben Dans (DK), Akram Khan Company (UK), Big Wind (SE), Danskompaniet Spinn (SE), Embla dans & teater (SE), Freestyle Phanatix (SE), Jordi L.Vidal Company (BE), Kompani Catapult (SE), Lambert & Lindström (SE), Memory Wax (SE), MYKA (DK/SE), Scottish Theatre Producers (UK), Stopgap Dance Company (UK), SUPERFAN (UK), Tony Tran (NO), tout petit (BE), Twisted Feet (SE) och Un Poyo Rojo (AR).

Step är ett samarbete med olika kommuner i Västsverige. Under tidigare festivaler har barn, unga och vuxna från kommunerna Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Uddevalla och Vänersborg fått möjlighet att uppleva föreställningar, samtal, mingel och workshops.

Step har initierats och drivs av Producentbyrån.Kuratorer

Föreställningarna till Step 2024 tas fram fram av våra tre gästkuratorer Fiona Ferguson från Imaginate/Storbritannien, Adjjima Na Patalung från BICT Fest/Thailand och Peter Sunesson från Sverige, samt i dialog med Producentbyrån.

Fiona Ferguson

Fiona är utbildad flöjtist med examen från Royal Conservatoire of Scotland 2001. Sedan dess har jobb inom musik, teater, konstutbildningar och kuratorskap lett till ett fokus på teater och dans för barn och unga. Fiona började jobba för Imaginate som kreativ utvecklingschef 2011. Hennes roll innebär att initiera konstnärliga utvecklingsprogram, utveckla nationella och internationella möjligheter och att leda projekt med konstnärer, lärare och barn.

Adjjima Na Patalung

Adjjima arbetar som teaterchef, kurator och producent. Med andra ord en typisk kulturarbetare från Thailand, med många olika hattar. Hennes nuvarande roller är som festivalchef för BICT Fest och konstnärlig ledare för organisationen Arts on Location. Hon har sin bakgrund inom bildkonst, hantverk och de fria konsterna. Sedan 2006 har hon delat sin tid mellan att bo i Bangkok och London. Hennes ambition är att använda sina erfarenheter för att skapa en större medvetenhet inom den offentliga sektorn i Thailand vad gäller fördelarna med scenkonst för människor i alla åldrar.

Peter Sunesson

Peter Sunesson arbetar på Helsingborgs stadsteater som producent inom teater för alla åldrar. Under många år arbetade han som producent på Dansstationen och producerade festivalen Salto!. Salto!-festivalen äger rum i oktober och är en årligen återkommande dansfestival för barn och unga i Skåne. Festivalen är en av de största festivalerna i både Sverige och Europa vad gäller dans för barn och unga och programlägger varje år ca 150 föreställningstillfällen. Peter har också arbetat med urvalet för festivaler som Bibu 2016 och 2018, och mellan 2019-2021 var han del av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus.


Step Extended

Step Extended är vår satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt från Västsverige. Det är också ett komplement till festivalens kurerade utbud. Utöver att lyfta det regionala danslivet vill vi också genom t.ex. internationella utbyten och residens utveckla samarbeten och främja återväxten inom dans för barn och unga regionalt och nationellt.


Steps Dansklubb

Steps Dansklubb är kostnadsfri kompetensutveckling för lärare i förskola, grundskola, särskola och på gymnasiet som genomfördes första gången våren 2023. Projektet syftar till att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer för att främja barns självklara tillgång till kultur. Genom fem fysiska träffar, från februari till juni 2023, skapades en gemensam plattform för att mötas kring dans för barn och unga. Vi har hämtat inspiration från den Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginates satsning Teachers Theatre Club och Backa Teaters kurs Lärare ser på scenkonst. I kursen ingick också en resa till Edinburgh med besök på Imaginate.

Steps Dansklubb handlar om att inspirera lärare till att se mer dans för barn och unga, att hitta ett språk för att diskutera scenkonstnärliga upplevelser med den yngre publiken och att gemensamt utveckla och prova sitt kritiska tänkande. Vad är det som gör att en föreställning känns intressant och relevant?

Steps Dansklubb 2023 genomfördes med stöd av Kulturrådet.


Miljöpolicy

Nu tar vi steget för att minska festivalens klimatavtryck! Vi lägger extra fokus på att skapa en miljö- och klimatmässigt hållbar festival. Vi har identifierat fyra huvudområdena som vi jobbar aktivt med. Inom områdena livsmedel, resor, boende och trycksaker är vår ambition att:

– Servera enbart vegetarisk mat och tilltugg på festivalens invigning, branschprogram och avslutningsfest.
– Servera enbart ekologiskt kaffe/te, socker och mjölk.
– När det är möjligt samarbeta med lokala livsmedelsproducenter för festivalens olika arrangemang.
– Alla resor inom Norden sker med tåg eller buss.
– När de är möjligt boka Svanen- eller Green Key-märkta hotell för festivalens kompanier och gäster.
– Minska antalet trycksaker. Det som trycks görs på Svanenmärkt papper.


Producentbyrån

Step har initierats och drivs av Producentbyrån i Göteborg. Producentbyrån är ett team av producenter och projektledare som arbetar med olika konstnärer, kompanier, festivaler, konferenser och projekt inom scenkonst, både i Sverige och internationellt. Producentbyrån startades hösten 2008 och arbetar med turnéläggning, kommunikation, projektledning, koordinering, produktion, administration och ekonomi. Vi anpassar uppdragen efter de behov och önskemål som finns hos de grupper och konstnärer som vi arbetar med och kan fungera som både administrativ support som kreativ sparringpartner. Vi arbetar med både kortare och mer långsiktiga projekt och projektanställer fler producenter och projektledare vid behov. Producentbyrån drivs av Malin Enberg, Dag Rosenqvist och Hanko Zell.


Kontakt

Vill du veta mer om Step eller komma i kontakt med oss?
Hör av dig på:

E-post: hanko@producentbyran.se
Tel: +46 (0) 702-28 42 11