Om Step

Om Step

I mars 2020 presenterar vi Step – en ny internationell dansfestival för barn och unga i Västra Götaland. Grunden för festivalen är mötet mellan publiken och danskonsten, där alla barn och unga – oavsett förutsättningar, bakgrund, var du bor eller tidigare erfarenheter av dans – ska få möjlighet att uppleva dans i världsklass.

Step innebär dansföreställningar i både det stora och det lilla formatet. Med olika uttryck, olika stilar och från olika kulturer. Föreställningarna ska turnera i regionen och presenteras på scener i Göteborg. Festivalen blir även en samlingsplats för branschen med både samtal och workshops för både barn och vuxna, allt med utgångspunkt i vad våra samarbetsparter har för idéer och önskemål. Det blir helt enkelt roligare när vi gör saker tillsammans!

Med Step vill vi skapa en gemensam plats där vi tillsammans kan uppleva något som förflyttar oss från vardagen och in i någonting helt annat. Där allas lika värde är en förutsättning för att skapa glädje och gemenskap i mötet med dansen. Där festivalen blir en möjlighet att upptäcka någonting helt nytt, något som du kanske aldrig hade kunnat drömma om. Kort sagt, en festival för alla barn och vuxna med barnasinnet i behåll.Kuratorer

Föreställningarna till Step 2020 har tagits fram av våra tre kuratorer Gerhard Verfaille från Belgien, Adjjima Na Patalung från Thailand och Peter Sunesson från Sverige.

Gerhard Verfaillie

Gerhard blev konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien 2003. Festivalen var vid den tidpunkten en årligen återkommande liten regional teaterfestival för barn och unga som han sedan utvecklade till den internationella konstfestival det är idag. Festivalens fokus är på nya konstnärer och verk, och varje år presenteras 35 kompanier och fler än 100 föreställningar. 2015 blev Gerhard chef för ccha – cultuurcentrum Hasselt som är huvudscen för Krokusfestivalen, och blev även konstnärlig ledare för HET LAB, som är en residensplats för konst för barn och unga.

Gerhard om kuratorskap
”Jag har varit konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien i 15 år nu. Jag bor i en belgisk stad, jag känner min publik och kan det flamländska landskapet för konst för en ung publik. Men hur kan jag vara co-curator för en festival i Sverige med en publik som jag inte vet någonting om? Det bästa svaret jag kunde komma på var att jag är säker på att konstnärlig kvalitet talar till både barn och familjer oavsett plats. Så jag föreslog ett urval föreställningar från alla de jag har sett. Stora och små föreställningar. Föreställningar som spelas på gatan eller på en scen, för spädbarn eller för tonåringar. Men alltid föreställningar som lever kvar i mitt minne. Och jag hoppas de kan göra detsamma för alla er!”

Adjjima Na Patalung

Jag arbetar som teaterdirektör, kurator och producent. Eller med andra ord en typisk kulturarbetare från Thailand, som har många olika hattar. Mina nuvarande roller innebär att jag är festivalchef för BICT Fest och konstnärlig ledare för Arts on Location, som är en organisation för kreativ utveckling. Jag har min bakgrund inom bildkonst, hantverk och de fria konsterna. Sedan 2006 har jag delat min tid mellan att bo i Bangkok och London. Min ambition är att använda de erfarenheter jag gjort till att skapa större medvetenhet inom den offentliga sektorn i Thailand vad gäller vinsterna med konst för människor i alla åldrar.

Adjjima om kuratorskap
”Jag ser på kuratorskap som en kreativ process som ger mig möjlighet att utöva min känsla för estetik och för mänskligheten i stort. Min förhoppning är att skapa en koppling mellan publiken och konstformen. Jag dras till verk som förflyttar sig med tiden, till konstnärer som utmanar gränser i sina idéer och sitt konstnärskap, men som samtidigt har ett genuint intresse för sin publik. När jag väljer verk så försöker jag se på föreställningen med publikens ögon: öppet, nyfiket, hungrigt och kompromisslöst. Jag anser att all publik – särskilt den yngre – förtjänar glädjen i att uppleva och ta till sig verk av hög kvalitet som respekterar deras intellekt, fantasi och känslor.”

Peter Sunesson

Peter Sunesson arbetar på Dansstationen i Malmö som producent för Salto!-festivalen. Festivalen är en årligen återkommande dansfestival i Skåne för barn och unga som äger rum i oktober. Med cirka 150 föreställningar per år är festivalen en av Sveriges och Europas största dansfestivaler för den unga publiken. Peter har också arbetat med urval till olika festivaler såsom Bibu 2016 och 2018 samt sitter i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus.

Peter om kuratorskap
”Att sätta samman ett program för en ny internationell festival är en stor och väldigt kul utmaning. Det gäller att hitta bredd, spets, representation och en mångfald av sceniska uttryck. Jag tycker att vårt urval på ett strålande sätt visar just detta och hoppas att det kan bli startskottet för en ny, viktig festival på den svenska scenkonsthimlen.”


Urval

Utifrån de 30-tal föreställningar som våra kuratorer skickade in har urvalet till Step 2020 gjorts av Hanna Uddenberg och Malin Enberg.

Hanna Uddenberg

Jag har i många år arbetat med dans och annan scenkonst på olika sätt och ofta har det varit riktat mot barn och unga. 2008 var jag med och startade Producentbyrån och jag har varit producent för ett antal olika grupper och produktioner. 2015 bytte jag perspektiv och är nu barnkultursamordnare på Mölnlycke kulturhus, Härryda kommun. Det innebär att jag de senaste åren haft rollen som arrangör och att programläggning är en stor del av mitt arbete.

Hanna om urval
”Jag blev oerhört glad över att få vara med och göra det slutgiltiga urvalet till Step utifrån de fantastiska föreställningar som curatorerna rekommenderat. För mig handlar konst alltid om att beröra. En konstupplevelse måste kännas i kroppen. Det jag söker efter i en föreställning är att den ska öppna dörrar mot något nytt. Och för mig är kontakten med barnpubliken väldigt viktig. Dansarna måste se sin publik och ge utrymme för deras upplevelser. Festivalprogrammet är nu fullt av variation och fantasi för alla åldrar. Min förhoppning är att publiken kan hitta många dörrar med nya spännande världar innanför.”

Malin Enberg

Jag är en av de tre som grundade Producentbyrån 2008. Tog först examen på Musikhögskolan Örebro, och har fyllt på med projektledarexamen från Kulturverkstan i Göteborg. Sedan vi startade Producentbyrån 2008 har jag jobbat med ett stort antal projekt och grupper som arbetar med dans för barn och unga, både nationellt och internationellt. Jag arbetar mycket med strukturella utvecklingsfrågor inom både dans och musik och var bl.a. med och initierade och projektledde RNM – Resurs Ny Musik, arbetade med förprojekteringen till Kultur i Västs centrum för publikutveckling RePublik, samt sitter i styrgruppen för den nya satsningen Dansakademin som syftar till att stärka fältet dans för barn och unga i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Jag arbetade även med dansfestivalen Satellit under åren 2010-2016.

Malin om urval
”Trots att jag på olika sätt har jobbat med festivaler inom dans och musik i hela mitt yrkesliv har jag aldrig tidigare ansvarat för ett konstnärligt urval. Det är otroligt spännande men vansinnigt svårt. Jag önskar faktiskt att jag inte skulle behöva välja bort nånting! För jag vet att alla i en publik har olika smak och faller för helt olika sorters dansföreställningar. Därför vill jag inte välja bort något som många kanske skulle gilla. Och varför skulle jag bara välja sånt som jag gillar när det är en festival som ska visa en bredd? Tack vare god hjälp från våra internationella curators och min medkompanjon Hanna så tycker jag ändå att vi har hittat en sorts gott-och-blandatpåse från det som danspubliken bjuds på runtom i världen idag. Det är det som urvalet till Step 2020 visar.”


Producentbyrån

Step har initierats och drivs av Producentbyrån i Göteborg. Producentbyrån är ett team av producenter och projektledare som arbetar med olika konstnärer, kompanier, festivaler, konferenser och projekt inom scenkonst, både i Sverige och internationellt. Producentbyrån startades hösten 2008 och arbetar med turnéläggning, kommunikation, projektledning, koordinering, produktion, administration och ekonomi. Vi anpassar uppdragen efter de behov och önskemål som finns hos de grupper och konstnärer som vi arbetar med och kan fungera som både administrativ support som kreativ sparringpartner. Vi arbetar med både kortare och mer långsiktiga projekt och projektanställer fler producenter och projektledare vid behov. Producentbyrån drivs av Malin Enberg och Dag Rosenqvist.


Kontakt

Vill du veta mer om Step eller komma i kontakt med någon av oss som arbetar med festivalen?
Hör av dig på:

E-post: info@stepfestival.se
Tel: +46 (0) 728-58 76 38