Om Step

Om Step

Step är en internationell dansfestival för barn och unga i Västsverige. Festivalen är en biennal och lanserades i mars 2020. Den andra upplagan av festivalen genomfördes den 2-25 mars 2022 och sammanlagt presenterades 60 programpunkter på 19 spelplatser i sex kommuner i Västra Götaland.

Till de två upplagor som har genomförts har festivalens program tagits fram i samarbete med de nationella och internationella kuratorerna Fiona Ferguson – kreativ utvecklingschef för Edinburgh International Children’s Festival, Adjjima Na Patalung – festivalchef för BICT Fest i Bangkok, Gerhard Verfaille – konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien och Peter Sunesson – tidigare producent för Salto! på Dansstationen i Malmö. Utöver detta arbetar Step med Step Extended som är en satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt för barn och unga i Västra Götalandsregionen. I festivalen ingår även ett branschprogram som vänder sig till utövare, organisationer och aktörer som arbetar med eller för dans för barn och unga

Step har presenterat föreställningar av bl.a. Akram Khan Company (UK), Stopgap Dance Company (UK), MYKA (DK), Un Poyo Rojo (AR), Tony Tran (NO), Aaben Dans (DK), Twisted Feet (SE) och Big Wind (SE).

Step är ett samarbete med olika kommuner i regionen. Under 2022 års festival fick barn, unga och vuxna från kommunerna Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Lerum och Vänersborg möjlighet att uppleva föreställningar, samtal, mingel och workshops.

Step har initierats och drivs av Producentbyrån.Kuratorer

Föreställningarna till Step 2024 tas fram fram av våra tre gästkuratorer Fiona Ferguson från Imaginate/Storbritannien, Adjjima Na Patalung från BICT Fest/Thailand och Peter Sunesson från Sverige, samt i dialog med Producentbyrån.

Fiona Ferguson

Fiona är utbildad flöjtist med examen från Royal Conservatoire of Scotland 2001. Sedan dess har jobb inom musik, teater, konstutbildningar och kuratorskap lett till ett fokus på teater och dans för barn och unga. Fiona började jobba för Imaginate som kreativ utvecklingschef 2011. Hennes roll är att initiera och leda projekt och möjligheter för konstnärer, lärare och skolor, att kurera olika plattformar för konstnärer och att vara Artistic Lead för EU-projektet PUSH+. Fiona sitter även i det internationella rådet för explore dance, ett tyskt projekt som beställer nya verk skapade för barn och unga.

Fiona om kuratorskap
”Jag är väldigt glad över att vara en del av Step 2022 som gästkurator, och att få arbeta tillsammans med ett team där engagemanget är så stort. Allting känns annorlunda just nu, med pandemirestriktioner som skapar nya utmaningar, och jag är nyfiken på att se hur detta påverkar kuratorprocessen och på hur publiken reagerar på detta. Min utgångspunkt är att hitta dans som har någonting att säga, som får oss att tänka annorlunda kring idéer och stereotyper, om vad vi tror att dans är eller inte är och föreställningar som är skapade utifrån en tanke om omsorg och respekt för vilka barn och unga är. Det är ett särskilt privilegium att få möjligheten att föra samman spännande och genuina artister med barn och unga i Sverige, särskilt i en tid när det här sammanhanget och tillgången till liveföreställningar är en så viktig del av vår själ.”

Adjjima Na Patalung

Adjjima arbetar som teaterchef, kurator och producent. Med andra ord en typisk kulturarbetare från Thailand, med många olika hattar. Hennes nuvarande roller är som festivalchef för BICT Fest och konstnärlig ledare för organisationen Arts on Location. Hon har sin bakgrund inom bildkonst, hantverk och de fria konsterna. Sedan 2006 har hon delat sin tid mellan att bo i Bangkok och London. Hennes ambition är att använda sina erfarenheter för att skapa en större medvetenhet inom den offentliga sektorn i Thailand vad gäller fördelarna med scenkonst för människor i alla åldrar.

Adjjima om kuratorskap
”Jag ser på kuratorskap som en kreativ process som ger mig möjlighet att utöva min känsla för estetik och för mänskligheten. Min förhoppning är att skapa en koppling mellan publiken och konstformen. Jag dras till verk som förflyttar sig med tiden, till konstnärer som utmanar gränser i sina idéer och sitt konstnärskap, men som samtidigt har ett genuint intresse för sin publik. När jag väljer verk så försöker jag se på föreställningen med publikens ögon: öppet, nyfiket, hungrigt och kompromisslöst. Jag anser att all publik – särskilt den yngre – förtjänar glädjen i att uppleva och få tillgång till verk av hög kvalitet som respekterar deras intellekt, fantasi och känslor.”

Peter Sunesson

Peter Sunesson arbetar på Dansstationen i Malmö som producent för Salto!-festivalen. Festivalen är en årligen återkommande dansfestival för barn och unga som äger rum i oktober i Skåne. Med cirka 150 föreställningar per år är festivalen en av Sveriges och Europas största dansfestivaler för den unga publiken. Peter har också arbetat med urval till olika festivaler såsom Bibu 2016 och 2018 och sitter även i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus.

Peter om kuratorskap
”Det känns spännande att återigen ha fått förtroendet att sätta ihop ett program för Step, eftersom första årets festival blev så reducerad och naggad i kanten av Corona-situationen i världen. Det gäller att hitta bredd, spets, representation och en mångfald av sceniska uttryck. Kanske kommer innehållet i den kommande festivalen påverkas av det som hänt? Vi får se. Jag hoppas att vårt urval på ett bra sätt kommer att spegla vår samtid och att det kan bidra till att etablera Step som en viktig festival på den svenska scenkonsthimlen.”


Step Extended

Step Extended är vår satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt från Västra Götalandsregionen. Det är också ett komplement till festivalens kurerade utbud. Utöver att lyfta det regionala danslivet vill vi också genom t.ex. internationella utbyten och residens utveckla samarbeten och främja återväxten inom dans för barn och unga regionalt och nationellt.


Miljöpolicy

Nu tar vi steget för att minska festivalens klimatavtryck! Vi lägger extra fokus på att skapa en miljö- och klimatmässigt hållbar festival. Vi har identifierat fyra huvudområdena som vi jobbar aktivt med. Inom områdena livsmedel, resor, boende och trycksaker är vår ambition att:

– Servera enbart vegetarisk mat och tilltugg på festivalens invigning, branschprogram och avslutningsfest.
– Servera enbart ekologiskt kaffe/te, socker och mjölk.
– När det är möjligt samarbeta med lokala livsmedelsproducenter för festivalens olika arrangemang.
– Alla resor inom Norden sker med tåg eller buss.
– När de är möjligt boka Svanen- eller Green Key-märkta hotell för festivalens kompanier och gäster.
– Minska antalet trycksaker. Det som trycks görs på Svanenmärkt papper.


Producentbyrån

Step har initierats och drivs av Producentbyrån i Göteborg. Producentbyrån är ett team av producenter och projektledare som arbetar med olika konstnärer, kompanier, festivaler, konferenser och projekt inom scenkonst, både i Sverige och internationellt. Producentbyrån startades hösten 2008 och arbetar med turnéläggning, kommunikation, projektledning, koordinering, produktion, administration och ekonomi. Vi anpassar uppdragen efter de behov och önskemål som finns hos de grupper och konstnärer som vi arbetar med och kan fungera som både administrativ support som kreativ sparringpartner. Vi arbetar med både kortare och mer långsiktiga projekt och projektanställer fler producenter och projektledare vid behov. Producentbyrån drivs av Malin Enberg, Dag Rosenqvist och Hanko Zell.


Kontakt

Vill du veta mer om Step eller komma i kontakt med oss?
Hör av dig på:

E-post: hanko@producentbyran.se
Tel: +46 (0) 702-28 42 11