Om Step

Om Step

I mars 2022 presenterar vi den andra upplagan av Step – en ny internationell dansfestival för barn och unga i Västra Götaland. Grunden för festivalen är även den här gången mötet mellan publiken och danskonsten. Vår ambition och vår förhoppning är att så många barn och unga som möjligt – oavsett förutsättningar, bakgrund, var du bor eller tidigare erfarenheter av dans – ska få chansen att uppleva dans i världsklass.

Med Step vill vi skapa en gemensam plats där vi tillsammans kan uppleva något som förflyttar oss från vardagen och in i någonting helt annat. Där allas lika värde är en förutsättning för att skapa glädje och gemenskap i mötet med dansen. Där festivalen blir en möjlighet att upptäcka någonting helt nytt, något som du kanske aldrig hade kunnat drömma om. Kort sagt, en festival för alla barn och vuxna med barnasinnet i behåll.

Step 2022 innebär dansföreställningar i både det stora och det lilla formatet, med olika uttryck, olika stilar och från olika kulturer. I och med vårt branschprogram blir Step även en samlingsplats för hela dansbranschen.

Festivalen 2020 fick avslutas i förtid på grund av Coronapandemin. Därför blir Step 2022 inte bara en revansch för oss som arbetar med och driver festivalen. Det blir en revansch för alla barn och unga i regionen som inte fick möjlighet att uppleva Step 2020.

Vi som har skapat och som driver Step är Producentbyrån. Sedan 2008 har vi arbetat som oberoende producenter inom scenkonst. Att skapa möten mellan danskonsten och barn och unga har varit en stark drivkraft sedan start och lusten att arbeta vidare med detta bara växer. Med Step skapar vi en fantastisk möjlighet att stärka dansens närvaro i vår region. Vi hoppas att festivalen blir en mötesplats, dörröppnare och inspirationskälla för publiken såväl som bransch, arrangörer och samarbetsparter. Vi hoppas att ni fortsätter att följa med oss på den här resan!Kuratorer

Föreställningarna till Step 2022 tas fram fram av våra tre gästkuratorer Fiona Ferguson från Imaginate/Storbritannien, Adjjima Na Patalung från BICT Fest/Thailand och Peter Sunesson från Salto!/Sverige, samt i dialog med Producentbyrån.

Fiona Ferguson

Fiona är utbildad flöjtist med examen från Royal Conservatoire of Scotland 2001. Sedan dess har jobb inom musik, teater, konstutbildningar och kuratorskap lett till ett fokus på teater och dans för barn och unga. Fiona började jobba för Imaginate som kreativ utvecklingschef 2011. Hennes roll är att initiera och leda projekt och möjligheter för konstnärer, lärare och skolor, att kurera olika plattformar för konstnärer och att vara Artistic Lead för EU-projektet PUSH+. Fiona sitter även i det internationella rådet för explore dance, ett tyskt projekt som beställer nya verk skapade för barn och unga.

Fiona om kuratorskap
”Jag är väldigt glad över att vara en del av Step 2022 som gästkurator, och att få arbeta tillsammans med ett team där engagemanget är så stort. Allting känns annorlunda just nu, med pandemirestriktioner som skapar nya utmaningar, och jag är nyfiken på att se hur detta påverkar kuratorprocessen och på hur publiken reagerar på detta. Min utgångspunkt är att hitta dans som har någonting att säga, som får oss att tänka annorlunda kring idéer och stereotyper, om vad vi tror att dans är eller inte är och föreställningar som är skapade utifrån en tanke om omsorg och respekt för vilka barn och unga är. Det är ett särskilt privilegium att få möjligheten att föra samman spännande och genuina artister med barn och unga i Sverige, särskilt i en tid när det här sammanhanget och tillgången till liveföreställningar är en så viktig del av vår själ.”

Adjjima Na Patalung

Adjjima arbetar som teaterchef, kurator och producent. Med andra ord en typisk kulturarbetare från Thailand, med många olika hattar. Hennes nuvarande roller är som festivalchef för BICT Fest och konstnärlig ledare för organisationen Arts on Location. Hon har sin bakgrund inom bildkonst, hantverk och de fria konsterna. Sedan 2006 har hon delat sin tid mellan att bo i Bangkok och London. Hennes ambition är att använda sina erfarenheter för att skapa en större medvetenhet inom den offentliga sektorn i Thailand vad gäller fördelarna med scenkonst för människor i alla åldrar.

Adjjima om kuratorskap
”Jag ser på kuratorskap som en kreativ process som ger mig möjlighet att utöva min känsla för estetik och för mänskligheten. Min förhoppning är att skapa en koppling mellan publiken och konstformen. Jag dras till verk som förflyttar sig med tiden, till konstnärer som utmanar gränser i sina idéer och sitt konstnärskap, men som samtidigt har ett genuint intresse för sin publik. När jag väljer verk så försöker jag se på föreställningen med publikens ögon: öppet, nyfiket, hungrigt och kompromisslöst. Jag anser att all publik – särskilt den yngre – förtjänar glädjen i att uppleva och få tillgång till verk av hög kvalitet som respekterar deras intellekt, fantasi och känslor.”

Peter Sunesson

Peter Sunesson arbetar på Dansstationen i Malmö som producent för Salto!-festivalen. Festivalen är en årligen återkommande dansfestival för barn och unga som äger rum i oktober i Skåne. Med cirka 150 föreställningar per år är festivalen en av Sveriges och Europas största dansfestivaler för den unga publiken. Peter har också arbetat med urval till olika festivaler såsom Bibu 2016 och 2018 och sitter även i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus.

Peter om kuratorskap
”Det känns spännande att återigen ha fått förtroendet att sätta ihop ett program för Step, eftersom första årets festival blev så reducerad och naggad i kanten av Corona-situationen i världen. Det gäller att hitta bredd, spets, representation och en mångfald av sceniska uttryck. Kanske kommer innehållet i den kommande festivalen påverkas av det som hänt? Vi får se. Jag hoppas att vårt urval på ett bra sätt kommer att spegla vår samtid och att det kan bidra till att etablera Step som en viktig festival på den svenska scenkonsthimlen.”


Producentbyrån

Step har initierats och drivs av Producentbyrån i Göteborg. Producentbyrån är ett team av producenter och projektledare som arbetar med olika konstnärer, kompanier, festivaler, konferenser och projekt inom scenkonst, både i Sverige och internationellt. Producentbyrån startades hösten 2008 och arbetar med turnéläggning, kommunikation, projektledning, koordinering, produktion, administration och ekonomi. Vi anpassar uppdragen efter de behov och önskemål som finns hos de grupper och konstnärer som vi arbetar med och kan fungera som både administrativ support som kreativ sparringpartner. Vi arbetar med både kortare och mer långsiktiga projekt och projektanställer fler producenter och projektledare vid behov. Producentbyrån drivs av Malin Enberg och Dag Rosenqvist.


Kontakt

Vill du veta mer om Step eller komma i kontakt med någon av oss som arbetar med festivalen?
Hör av dig på:

E-post: info@stepfestival.se
Tel: +46 (0) 702-28 42 11