Branschprogrammet 2020

Välkommen till branschprogrammet i Göteborg den 19-21 mars 2020!

Under tre dagar har du chansen att ta del av samtal, mingel och såklart – dansföreställningar! Steps branschprogram riktar sig till alla som på något sätt arbetar med dans, scenkonst eller kultur för barn och unga i stort. Missa inte det här tillfället att låta dig inspireras av tre fullmatade dansdagar.

Branschprogrammet 2020 fokuserar på konstnärligt urval – vad vi presenterar och varför. För att belysa detta utifrån lite olika perspektiv har vi bjudit in medverkande som representerar olika delar av scenkonstfältet för barn och unga. De är producenter, konstnärliga ledare, dramaturger, regissörer, dansare och forskare och kommer att presentera perspektiv som rör representation, internationalisering, könsidentitet, målgruppsanpassning, konstnärliga val och mycket mer.

Vi har bjudit in Sue Buckmaster som är konstnärlig ledare för Londonbaserade kompaniet Theatre-Rites för att bl.a. prata om arbetet med att ombearbeta Akram Khans föreställning Xenos till Chotto Xenos, som även har Sverigepremiär under Step 2020, för den yngre publiken. Sue pratar även om hur hon tar sig att skapa scenkonst utifrån ”svårare” ämnen som flykting- och bankkrisen.

Från Göteborg välkomnar vi Sandra Grehn, doktorand i litterturvetenskap, med inriktning mot teaterstudier vid Göteborgs Universitet. Sandra ska prata om representation utifrån vilka diskurser, narrativ och kroppar det finns inom scenkonst för barn och unga och hur detta påverkar barns och ungas uppfattning om sig själva och andra.

Från Nederländerna kommer dansaren och producenten Paulien Truijen som är en av grundarna av kompaniet Cie. Woest som besöker Step med föreställningen Balancing Bodies. Paulien kommer att prata om att arbeta utanför de traditionella scenerna och hur de genom detta skapar ett delägarskap hos publiken.

Under samtalen möter ni också våra tre kuratorer. Adjjima Na Patalung, konstnärlig ledare för BICT Fest i Bangkok, pratar om att producera en samtida scenkonstfestival i Thailand i relation till en europeisk kontext. Peter Sunesson, till vardags producent för festivalen Salto! i Skåne, pratar om icke-normativa och queera perspektiv inom scenkonst för barn och unga. Gerhard Verfaillie, konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien, pratar om internationalisering och vilka konstnärliga val detta kan innebära för en festival.

Samtalen modereras av Chatarina Bergil. Chatarina har många års erfarenhet av att jobba med frågor kring scenkonst och samhälle. Idag jobbar hon som enhetschef för scenutbildningarna på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Samtalen hålls på engelska. Det är fri entré till de samtalen, men du måste registrera dig.

Klicka här för registrering!

Samtalen på torsdag och fredag den 19-20 mars presenteras i samarbete med Folkteatern.

Läs mer om branschprogrammet här!

Hoppas att vi ses i Göteborg den 19-21 mars 2020!